Publicat la 2018-02-12 16:15:13

UPDATE 13.02.2020: Programele Rabla Clasic și Rabla PLUS au fost modificate în 11.02.2020 și supuse dezbaterii publice. Astfel, începând cu luna Martie 2020 puteți achiziționa motociclete prin programul Rabla. Citiți articolul despre Rabla MOTO aici.

 

În continuare puteți găsi informații utile despre noțiunile de moped, carnet de conducere pentru scutere precum și alte informații.

 

Legislație și termeni

Haideți să începem cu începutul. Ce este un scuter? Ce este un moped?

Conform definiției scuter = moped și este un vehicul cu două sau trei roţi a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25km/h, dar nu depăşeşte 45km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4kw, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350kg.

Pe scurt, orice vehicul ce depășeste viteza de 25km/h se încadrează în acest moment ca moped (sau motociclu L1e in limbajul celor de la R.A.R. – Registrul Auto Român).

 

Îmi trebuie permis?

Ca să conduceți un scuter pe drumurile publice vă trebuie permis de conducere, nu contează categoria permisului! Puteți conduce fără permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice ce nu depășesc viteza de 25km/h iar cu acestea trebuie sa vă deplasați pe pistele de biciclete acolo unde acestea există.

Conform legilației in vigoare (ianuarie 2020) toate vehiculele ce depășesc viteza de deplasare de 25km/h trebuie inregistrate ca mopede la primărie și se pot conduce pe drumurile publice doar dacă sunteți posesorul unui carnet de conducere.

Toți posesorii de carnet de conducere categoia B (mașină) pot conduce scutere pe drumurile publice fără nici o altă cerință sau alt examen.

Așadar, trecerea de la mașină la scuter se poate face instant!

Puteți conduce scuterele noastre NIU M1 Pro, NIU N1S, NIU M+, NIU U1 Pro, Super SOCO TS și Super SOCO TC cu categoria B de permis.

Pentru modelele NIU NGT și Super SOCO TC Max aveți nevoie de categoria A de permis deoarece viteza maximă costructivă este de peste 45km/h.

La această oră (februarie 2020) există o dezbatere în Parlamentul României pentru extinderea categoriei B de permis și la motociclete ușoare de până în 125cmc sau 11kW la cele electrice.

 

De la ce vârstă se pot conduce scuterele?

Scuterele pot fi conduse de la vârsta de 16 ani doar după obținerea carnetului de conducere categoria AM. Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.

Ce documente sunt necesare pentru a obţine permisul pentru scuter:  pentru înscrierea la şcoala de şoferi pentru permisul categoria AM este nevoie de vârsta minimă 16 ani, cazier judiciar, test psihologic, fişa medicală, o poză tip buletin sau paşaport, taxa examen moto 5 lei la CEC şi taxa permis 68 lei la CEC. Pentru examen mai sunt necesare, pe lângă cele de mai sus, şi fişa de şcolarizare eliberată de către şcoală, dar şi chitanţele care fac dovada achitării integrale a taxelor de şcolarizare.

 

De ce acte am nevoie pentru înscrierea sau înmatricularea unui scuter in circulație?

La partea de înmatriculare devin lucrurile mai neclare deoarece fiecare primărie procedează după cum crede ea de cuviință. Noi vă spunem cum trebuie făcute lucrurile ca la carte.

Scuterele (mopedele) nu trebuie înmatriculate la Poliție ci trebuie înscrise la Primărie și se primeste un număr galben și un talon. Scuterele se pot conduce doar pe teritoriul României.

Ce trebuie să primiți de la vânzătorii/dealerii autorizați care comercializează scutere? Trebuie să primiți factura fiscală, certificatul de garanție și certificatul de conformitate european (COC) sau puteți primi direct cartea de identitate a vehiculului (CIV) caz în care trebuie să fiți extrem de fericiți deoarece vă scutește de drumul la R.A.R. cu scuterul. Fără acel COC respectiv fără CIV nu puteți face nimic cu scuterul (doar să-l conduceți ilegal).

Scenarii:

  1. Dacă aveți doar COC-ul si factura de la dealer trebuie sa mergeți dvs. cu scuterul la R.A.R. ca să obțineți CIV-ul. Veți plăti o taxă de 240 lei pentru eliberarea CIV și aveți de asteptat cam o săptămână până primiți CIV-ul.

După ce ați primit și CIV-ul, mergeți cu toate actele și vă faceți asigurare RCA la scuter (aproximativ 50 lei pentru 6 luni) și apoi depuneți toate actele la primărie pentru înscrierea lui și pentru a primi talon și numărul galben

  1. Dacă primiți de la dealer și CIV-ul puteți merge direct la primărie pentru înscriere, după ce v-ați făcut asigurarea RCA.

Scuterele se înscriu la primăria de care aparține titularul (persoana/societatea comercială trecută în factura fiscală).

În unele orașe se așteaptă destul de mult după numerele galbene, de aceea, odată ce aveți actele de la vânzător, vă puteți scoate numere roșii pentru 1-3 luni și astfel puteți circula imediat după ce ați ridicat scuterul.

Dacă nu sunteți dispus să faceți aceste lucruri singuri, sunt cu siguranță o gramadă de firme de intermedieri auto care vă pot ajuta contra cost.

 

Cazuri de dosare penale la scutere!

Mare atenție la “scuterele” electrice gen Harley, cele cu roți foarte late.

În Timișoara au fost cazuri de dosare penale pentru posesorii acelui tip de vehicul deoarece circulau pe drumurile publice fără numere.

Cereți întotdeauna certificatul de conformitate european ca să vedeți ce viteză maximă este trecută în el. Dacă nu primiți COC-ul înseamnă că acel vehicul se poate conduce doar pe pistele de biciclete și doar cu maxim 25km/h.

Sunt unele variante de scuter electric Harley care merg cu peste 25km/h, acestea trebuie neapărat înscrise la primărie și așadar aveți nevoie de un carnet de conducere pentru a circula cu ele.