Publicat la 2020-02-13 11:36:20

O NOUĂ POVESTE ÎNCEPE ÎN LUNA MARTIE 2020

 

e-scutere, împreună cu mai mulți operatori economici și ONG-uri din România, a făcut presiuni la Ministerul Mediului încă din anul 2018 pentru introducerea scuterelor și motocicletelor în programul Rabla.

Așadar, după lungi discuții și petiții unde cei mai vehemenți au fost prietenii de la MotoADN, marți, 11 Februarie 2020, Ministerul Mediului a anunțat noutățile ce vor apărea în programele Rabla Clasic și Rabla PLUS, noutăți care ne bucură oarecum.

Astfel, în perioada 11-21 Februarie, a fost publicat ghidul de finanțare pentru dezbatere publică. Ce este curios dar și destul de trist din punctul nostru de vedere, este faptul că în ghidul de finanțare publicat spre dezbatere, se face referire doar la motociclete (categoria L3e) iar scuterele (categoria L1e) a fost lăsată pe dinafară. Petițiile noastre făceau referire explicită și la scutere deoarece, din punctul nostru de vedere, scuterele reprezintă cel mai ușor pas în trecerea de la mașină la un vehicul pe două roți nefiind nevoie de un alt permis de conducere sau alte ore de legislație/examene.

Așadar, în perioada de dezbatere publică, am facut o sesizare către Ministerul Mediului pentru a adăuga și categoria L1e (scutere/mopede) în ghidul de finanțare Rabla și Rabla Plus. Așteptăm acum publicarea ghidului în forma finală pentru a vedea exact ce se finanțează. Cel puțin sumele finanțate sunt clare: 3.500 lei pentru achiziția unei motociclete și încă 3.000 lei ECObonus dacă motocicleta este electrică. Nu știm în acest moment dacă se poate folosi doar ECObonusul fără casarea unui autovehicul.

Mai trebuie să știți că puteți casa doar mașini pentru a obține tichetul Remat folosit pentru achiziția de motociclete noi iar valoarea decontată de Ministerul Mediului nu poate depăși 50% din valoarea vehiculului.

În perioada următoare vom face demersurile pentru a intra ca reprezentanți ai producătorilor NIU și Super SOCO în program, îndată ce vom avea noi informații, le vom transmite către voi prin toate canalele noastre de comunicare.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și evenimente, vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook iar pentru a vedea oferta noastă de scutere și motociclete accesați pagina noastră dedicată aici.

 

UPDATE 05.03.2020: Ministerul Mediului a decis: scuterele nu intră în programul RABLA în 2020


După lungi insistențe la Ministerul Mediului pentru a modifica ghidul de finanțare astfel încât acesta să cuprindă și scuterele (mopedele sau categoria L1e) acesta a considerat că nu este cazul acum.

Rațiunea din spatele deciziei este că "sunt prea multe scutere chinezești de calitate îndoielnică pe piața din România care sunt periculoase în trafic".

Nu comentăm decizia dar ne pare rău că nu vă vom putea oferi scuterele noastre la prețuri mai mici, cel puțin nu în acest an.